• sector2@crucearosie.ro
Obiectivul proiectului:

În urma studiilor efectuate în România, în 2018, 67% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani, au fost supuși la diferite forme de agresiune, conform UNICEF. La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Scopul acestui proiect este acela de a reduce comportamentele violente în rândul elevilor de gimnaziu și liceu, indiferent de natura lor, să dezvolte competențe sociale și emoționale și să învețe moduri adecvate de a răspunde comportamentelor de agresiune. Formele de agresiune cele mai des întâlnite sunt: poreclire, apelative, bârfă, hărțuire, excludere, lovire.

Importanta proiectului:

Mai multe studii arată că copiii care sunt agresați prezintă, în multe cazuri, depresie, iar alte studii au arătat că există chiar o asociere între agresiune și gândurile suicidare.

Începând cu anii ”80, în școli din mai multe țări au fost introduse programe anti-bullying. Spre exemplu, în Norvegia, în urma unor campanii desfășurate la o scară largă și evaluată de OLWEUS, rezultatele au arătat că școlile care au implementat astfel de programe au înregistrat scăderi semnificative și durabile ale comportamentelor agresive. Drept urmare, campanii anti-bullying au fost puse în aplicare în mai multe țări.